Move it! Alles over sport, sportmode en trends

5. april 2012

Voetbal voor beginners

Filed under: Sport — Tags:, , — Piet @ 14:20

Voetbalspeler in een matchVoetbal is de populairste sport ter wereld. Ontstaan in Engeland in de tweede helft van de negentiende eeuw en daarna in hoog tempo de wereld veroverd en uitgegroeid tot de sport die wordt beoefend door miljoenen en bekeken door miljarden. Oook hier in Nederland is voetbal een van de meest populaire sporten. Deze zomer gaat oranje weer bij het EK aan de slag.

Laten we in het kort samenvatten wat het doel en de belangrijkste regels van het voetbal zijn. Om te beginnen: er zijn twee teams van elf spelers. Ze spelen op een veld van (kunst)gras dat ongeveer 90 meter lang en zestig meter breed is. Aan het uiteinde van de lange zijdes staan de doelen: twee houten (tegenwoordig vaak kunststof) palen met daarop een lat waarachter een net gespannen is. De bedoeling is dat elk team probeert de bal in het doel te krijgen: dat levert een punt op, en uiteraard verhinderen dat de tegenstander een doelpunt scoort. Wie na negentig minuten de meeste doelpunten heeft gemaakt heeft gewonnen.

Wat is de beste opstelling? Daarover zijn de meningen verdeeld.
Een veelgebruikt systeem is het 4-4-2-systeem. In deze opstelling speelt men met een keeper, daarvoor vier verdedigers, daarvoor vier middenvelders en dan twee aanvallers (in het voetbal spitsen genoemd).

In Nederland is het 4-3-3-systeem populair, dus voor de keeper vier verdedigers, daarna drie middenvelder en vooraan drie spitsen. Aanvallend zijn er dan meer mogelijkheden, mede doordat de twee spitsen aan de zijkanten, de zogenaamde vleugelspitsen, in deze opstelling het spel breed houden.
Een nog aanvallender variant is 3-4-3.
Meer verdedigend ingestelde teams gebruiken een 4-5-1 of 5-4-1 opstelling.
Ook 5-3-2 komt voor, bijvoorbeeld in Italiƫ.

Afbeelding: Melinda Nagy – FotoliaGerelateerde artikelen:

Geen reacties

Nog geen reacties

RSS feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

Powered by WordPress