Move it! Alles over sport, sportmode en trends

23. mei 2012

Van strandpret naar serieuze wedstrijdsport: Beachvolleybal

Filed under: Sport — Tags:, , — Piet @ 19:41

BeachvolleybalBeachvolleybal wordt, je raadt het al, meestal op het strand gespeeld. Maar niet altijd: tenminste, niet op een ├ęcht strand, een namaakstrand op een plein kan ook, als de ondergrond maar een flinke laag zand is.Beachvolleybal is afgeleid van het ‘gewone’ volleybal. Er zijn echter een groot aantal verschillen. Ten eerste de al genoemde ondergrond: zand. Een belangrijk verschil met zaalvolleybal is ook dat er met minder spelers wordt gespeeld: meestal maar twee. Een ander verschil is dat er geen vaste posities zijn op het speelveld. De bal is ook anders: zwaarder maar zachter. Het veld is kleiner, 8 bij 16 meter.

Er worden altijd 3 sets gespeeld. De eerste twee sets tot en met 21 punten en de laatste set tot 15. Er wordt om de 7 punten gewisseld.


Olympische sport

In 1996 werd beachvolleybal een Olympische sport! Sinds 1997 worden om de twee jaar wereldkampioenschappen beachvolleybal georganiseerd, door de internationale volleybalbond.

Een paar feiten over de geschiedenis van het beachvolleybal: de eerste wedstrijden vonden plaats op het strand van Waikiki op Hawaï. Daarna sloeg de populariteit van de sport al snel over naar Amerika.
In 1920 werden er in Santa Monica voor het eerst een deel van het strand geschikt gemaakt voor beachvolleybal, en in 1924 vond voor het eerst een tournooi plaats.
Rond 1930 werden voor het eerst wedstrijden in Europa gespeeld.

Foto: maumau-design – FotoliaGerelateerde artikelen:

Geen reacties

Nog geen reacties

RSS feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

Powered by WordPress