Move it! Alles over sport, sportmode en trends

11. mei 2012

Polo: royale sport te paard

Filed under: Sport — Tags:, , , — Piet @ 08:17

PolospelerVan alle op deze site besproken sporten is polo waarschijnlijk de minst beoefende, maar wel een van de meest spectaculaire sporten ter wereld. En een van de weinige sporten waarbij de mens wordt geholpen door dieren, in dit geval paarden. Polo is een balspel te paard. Het wordt gespeeld door twee teams van vier spelers, zoals gezegd op paarden. Het wordt gespeeld op een veld van 300×200 meter. Men speelt met een stick van bamboe (mallet) met aan het eind een sigaarachtig dwarshout, zoals een hockeystick. Hierdoor kan men de bal op de grond kan spelen zonder van de paarden te moeten stappen. De naam Polo is afgeleid van het woord "Pulu" dat wortel betekent in het Tibetaans. De eerste poloballen werden namelijk van wortel gemaakt.Oorsprong

Het spel is ontstaan in Perziƫ, waar het waarschijnlijk al in de vijfde eeuw voor Christus werd gespeeld.

De Engelsen ontdekten de polosport omstreeks 1860. In India gelegerde militairen vonden het een goede manier om paarden te trainen voor de oorlog. In 1863 werd door de Engelsen in India de Calcutta Polo Club opgericht.

In Engeland werd in 1869 voor het eerst polo gespeeld, en in 1872 werd de eerste polo club opgericht.

Polo was een aantal malen een Olympische sport: in 1900, 1908, 1920, 1924 en 1936.

Wereldwijd zijn er maar ongeveer 30.000 polospelers actief. Een groot pololand is Argentiniƫ. In Europa zijn Engeland en Spanje de landen waar polo het meest gespeeld wordt.

In 1988 werd in Nederland voor het eerst een polowedstrijd gespeeld, en in 1993 werd de eerste polovereniging, de Polo Club Wassenaar opgericht. Met 31 leden is deze polo club de grootste van Nederland. Nederland telt momenteel ongeveer 70 Nederlandse polospelers.

Foto is van: fifranck, FotoliaGerelateerde artikelen:

Geen reacties

Nog geen reacties

RSS feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

Powered by WordPress