Move it! Alles over sport, sportmode en trends

16. april 2012

Import uit de VS: basketbal

Filed under: Sport — Tags:, , — Piet @ 23:31

Feminine hand holding miniaturized rubber basketball over white backgroundOntstaan in Amerika, maar tegenwoordig wereldwijd gespeeld, door zowel mannen als vrouwen. Basketbal wordt gespeeld door twee teams van vijf personen en een aantal wisselspelers. Doel van het spel is punten te behalen door de bal door een ijzeren ring met een net (de basket)en voorkomen dat de tegenstander hetzelfde doet. Standaardhoogte van de basket is 3,048 meter (10 feet). Basketbal kan zowel binnen als buiten gespeeld worden. Binnen is de ondergrond doorgaans hout of kunststof en buiten asfalt.

Basketbal wordt gespeeld door de bal op de grond te stuiteren, stilstaand, of lopend met de bal (dit laatste wordt dribbelen genoemd) of deze aan een medestander over te spelen (passen). Binnen de toegestane tijd (24 seconden) dient een scoringspoging te worden gedaan.

Een stukje geschiedenis: basketbal werd in 1891 bedacht door James Naismith, die sportleraar was aan de YMCA (Young Men’s Christian Association) in Springfield. Het basketbal werd snel populair en verspreidde zich snel over heel Amerika.

In de jaren ’20 van de 20e eeuw ontstonden er door heel Amerika professionele ploegen. In de begintijd werden de wedstrijden vaak gespeeld in schuren of danszalen. In 1949 werd met de oprichting van de National Basketball Association (NBA) een eerste echte competitie opgezet.

Basketbal werd een Olympische sport in 1936. Amerika domineerde bijna altijd, alleen in München (1972 Sovjet-Unie), Moskou (1980 Joegoslavië), Seoel (1988 Sovjet-Unie) en Athene (2004 Argentinië) werd geen goud gewonnen.

Sinds 1950 worden er wereldkampioenschappen georganiseerd, en ook hier is de dominante natie Amerika, en in mindere mate Joegoslavië en de voormalige Sovjet-Unie.

Foto: Pedro Nogueira – Fotolia Gerelateerde artikelen:

Geen reacties

Nog geen reacties

RSS feed voor reacties op dit bericht.

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

Powered by WordPress